Pre boarding nieuwe medewerkers + Handige tips en Checklist

December 22, 2023

Pre-boarding van nieuwe medewerkers: Ga voor een vliegende start met deze checklist

Welkom bij onze complete gids voor het optimaliseren van je pre-boarding proces! Een effectieve pre-boarding strategie is cruciaal voor het succes van je recruitmentproces en kan het verschil betekenen tussen een nieuwe medewerker die enthousiast begint of een die naar de concurrentie overloopt. In deze blog leggen we uit wat pre-boarding is, waarom het zo belangrijk is, en hoe je het proces vlekkeloos kunt laten verlopen. Met onze uitgebreide checklist ben je verzekerd van een vliegende start. Laten we beginnen!

Wat is pre-boarding precies?

Pre-boarding is het traject tussen het moment van contracttekening en de eerste werkdag van een nieuwe medewerker. Het is een essentieel onderdeel van het recruitmentproces dat ervoor zorgt dat je nieuwe aanwinst zo goed mogelijk is voorbereid op zijn of haar nieuwe rol. Dit houdt in dat je ze laat kennismaken met collega’s, een welkomstcadeautje stuurt, en zo het daadwerkelijke onboardingsproces versnelt.

Waarom is pre-boarden zo belangrijk? 5 voordelen op een rij

 1. Verhoogt zelfvertrouwen: Het houdt de sollicitant enthousiast en bevestigt dat hij of zij de juiste keuze heeft gemaakt.
 2. Meer verbondenheid: De nieuwe medewerker voelt zich direct onderdeel van het team en je bedrijf.
 3. Sneller volledig productief: Dankzij een succesvolle pre-boarding zijn nieuwe werknemers sneller ingewerkt.
 4. Realistische verwachtingen: Je schetst een duidelijk beeld van wat de baan inhoudt.
 5. Troef je concurrentie af: Je houdt je sollicitant geïnteresseerd in je vacature en vermindert het risico dat zij voor de concurrent kiezen.

Hoe zorg je voor een goede pre-boarding? 9 Tips!

 1. Informele Kennismaking: Nodig nieuwe collega’s uit voor een informele ontmoeting, zoals een vrijdagmiddagborrel of teammeeting.
 2. Informeer Collega’s: Breng het team op de hoogte van de nieuwe aanwinst.
 3. LinkedIn Berichtje: Laat het team een welkomstberichtje sturen op LinkedIn.
 4. Pre-boarding Lunch: Organiseer een lunch voor nieuwe collega’s.
 5. Achtergrondinformatie Delen: Stuur informatie over de visie, waarden en missie van je organisatie.
 6. Toegang tot Interne Kanalen: Geef toegang tot intranet en nodig uit voor nieuwsbrieven en social kanalen.
 7. Techniek Controleren: Zorg dat alle technische aspecten, zoals computer en email, gereed zijn.
 8. Schema Eerste Dag Delen: Deel een schema met praktische informatie over de eerste werkdag.
 9. Werkplek Inrichten: Richt de nieuwe werkplek in met bijvoorbeeld een bloemetje, kaartje of goodiebag.

Checklist Pre-boarding

 • Extra inspiratie en achtergrondinformatie delen.
 • Uitnodigen voor een informele kennismaking.
 • Laatste afspraken en inwerkschema delen.
 • Collega’s informeren over de nieuwe medewerker.
 • Nieuwe werkplek aantrekkelijk inrichten.
 • ICT-zaken regelen: toegang tot computer en systemen.

Diepgaande Verkenning van Pre-boarding

Pre-boarding is meer dan alleen een checklist; het is een strategie die de cultuur van je bedrijf versterkt en de betrokkenheid van nieuwe medewerkers vergroot. Laten we dieper duiken in enkele essentiële aspecten:

De Rol van Technologie in Pre-boarding

In het digitale tijdperk speelt technologie een cruciale rol in pre-boarding. Digitale tools kunnen helpen bij het stroomlijnen van het

proces, van het versturen van welkomstmails tot het aanbieden van virtuele rondleidingen. Het gebruik van een HR-software kan bijvoorbeeld het proces automatiseren, waardoor nieuwe medewerkers toegang krijgen tot essentiële documenten en informatie voordat ze starten.

Het Belang van Persoonlijke Connectie

Hoewel technologie belangrijk is, is de menselijke touch essentieel. Een persoonlijk welkomstbericht van de CEO, een introductievideo van het team, of een virtuele koffiepauze met collega’s kan veel betekenen voor de nieuwe medewerker. Deze kleine gebaren kunnen helpen bij het opbouwen van een sterke band met het team en de organisatie.

Feedback en Aanpassing

Feedback van nieuwe medewerkers over je pre-boarding proces is goud waard. Door regelmatig feedback te vragen en je aanpak te herzien, kun je continu verbeteringen aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat je proces up-to-date blijft en afgestemd is op de behoeften van je medewerkers.

Integratie met Onboarding

Pre-boarding moet naadloos overgaan in je onboarding proces. Zorg ervoor dat de informatie en activiteiten van pre-boarding aansluiten bij de onboarding. Dit zorgt voor een vloeiende overgang en een gestroomlijnde ervaring voor de nieuwe medewerker.

Conclusie en Oproep tot Actie

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je nieuwe medewerker een warm welkom krijgt en klaar is voor een succesvolle start. Een goed geïmplementeerde pre-boarding strategie is niet alleen bevorderlijk voor de nieuwe medewerker, maar versterkt ook de algehele cultuur en efficiëntie van je organisatie.

Heb je behoefte aan meer ondersteuning? Onze professionals staan klaar om je te helpen bij zowel pre-boarding als onboarding processen. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over onze totaaloplossing.

Bekijk gelijk even deze artikelen