Wat is Jobmarketing - Ultieme gids

May 1, 2024

De Ultieme Gids voor Jobmarketing: Win het Talentgevecht in 2024

In de huidige arbeidsmarkt, waar het vinden en behouden van talent vergelijkbaar is met zoeken naar een speld in een hooiberg, wordt jobmarketing jouw geheime wapen. Deze gids neemt je mee op een reis door de wereld van jobmarketing, uitgerust met praktische tips en inzichten om je wervingsstrategie te transformeren van een hr-fiasco naar een hr-fiësta.

Wat is Jobmarketing?

Jobmarketing overstijgt het traditionele post-en-hoop-recruitment door strategisch het juiste talent aan te trekken voor specifieke vacatures. Het is de kunst van het promoten van je vacatures zodanig dat ze niet alleen zichtbaar, maar ook aantrekkelijk zijn voor je doelgroep. In een tijd waarin de vraag het aanbod overstijgt, is de juiste positionering en promotie essentieel.

Waarom Jobmarketing?

 1. Verhoogde Zichtbaarheid: In een oceaan van concurrentie moet je vacature opvallen. Jobmarketing verhoogt de zichtbaarheid van je vacatures op platforms waar je doelgroep zich bevindt.
 2. Kwalitatieve Sollicitaties: Door gerichte promotie trek je niet alleen meer, maar vooral relevante kandidaten aan.
 3. Efficiëntie: Door je inspanningen te focussen, bespaar je tijd en middelen, wat leidt tot een hogere ROI op je recruitmentactiviteiten.
 4. Versterking van Employer Brand: Jobmarketing werkt synergetisch met employer branding, waardoor elke campagne je algemene werkgeversmerk versterkt.

De Pijlers van Succesvolle Jobmarketing

Transparante Communicatie

Eerlijkheid duurt het langst, vooral in recruitment. Wees transparant over wat kandidaten kunnen verwachten – zowel de glitters als de grit. Dit bouwt vertrouwen op en verbetert de candidate experience aanzienlijk.

Datagedreven Beslissingen

In het digitale tijdperk is bijna alles meetbaar. Gebruik data om te analyseren welke strategieën het meest effectief zijn, welke kanalen de meest waardevolle kandidaten opleveren, en pas je aanpak hierop aan.

Doelgerichte Promotie

Ken je doelgroep. Waar bevinden ze zich online? Wat spreekt hen aan? Gebruik deze inzichten om je vacatures te promoten via de juiste kanalen en met de juiste boodschap.

Consistente en Aantrekkelijke Vacatureteksten

Ontwikkel een onderscheidende template voor je vacatures met een consistente tone of voice, vormgeving en introtekst. Dit versterkt de herkenbaarheid en draagt bij aan een sterke employer brand.

Praktische Tips om Direct aan de Slag te Gaan

 1. Analyseer Je Doelgroep: Voer een diepgaand doelgroeponderzoek uit. Begrijp waar je ideale kandidaten zich bevinden en hoe je ze kunt aanspreken.
 2. Optimaliseer voor SEO: Gebruik relevante keywords in je vacatureteksten om de vindbaarheid in zoekmachines te vergroten.
 3. Gebruik Sociale Media Wijs: Zet gerichte socialemediacampagnes in op platforms waar je doelgroep actief is, zoals LinkedIn, Instagram, of zelfs TikTok.
 4. Meet en Optimaliseer: Stel KPI’s vast en gebruik analytics om je campagnes continu te verbeteren.
 5. Versterk Je Employer Brand: Zorg dat je jobmarketinginspanningen consistent zijn met je werkgeversmerk voor een coherent en aantrekkelijk beeld naar buiten.

De Candidate Journey en de Marketing Funnel

Introductie van de Candidate JourneyDe candidate journey beschrijft het volledige proces dat een kandidaat doorloopt van eerste bewustzijn tot aanname en daarbuiten, gelijkend op de klantreis in traditionele marketing.

Fasen van de Candidate Journey

 • Bewustzijn: De potentiële kandidaat ontdekt jouw bedrijf of vacature.
 • Overweging: Ze overwegen om te solliciteren en zoeken meer informatie.
 • Interesse: Besluitvorming tot solliciteren.
 • Sollicitatie: Het indienen van de sollicitatie.
 • Selectie: Interview en beoordelingsprocessen.
 • Aanbod en acceptatie: Jobaanbod en reactie van de kandidaat.
 • Onboarding: Integratie binnen het bedrijf.

Koppeling naar de Marketing Funnel

Elke fase van de candidate journey kan gelinkt worden aan een specifiek deel van de marketing funnel:

 • Bewustzijn en Overweging: Top of the Funnel - aantrekken van kandidaten.
 • Interesse en Sollicitatie: Middle of the Funnel - converteren naar sollicitanten.
 • Selectie tot Onboarding: Bottom of the Funnel - omzetten naar werknemers.

Strategieën voor Optimalisatie

Effectieve contentmarketing, sterke employer branding, een naadloze gebruikerservaring, en consistente feedback zijn essentieel om elke fase te optimaliseren. Met de werving en selectie totaaloplossing van Explorgo zorgen we dat we de gehele funnel en candidate journey naadloos voor je in kunnen vullen.

Slotgedachten

Jobmarketing is geen eenmalige actie, maar een continue proces van testen, leren en optimaliseren. Door de inzichten uit deze gids toe te passen, kun je de juiste talenten aantrekken en behouden, zelfs in de meest competitieve arbeidsmarkten. Onthoud dat succes in jobmarketing begint met een sterke strategie, ondersteund door data en een diep begrip van je doelgroep. Transformeer je wervingsproces vandaag nog en maak van elke vacature een magneet voor toptalent.

Over Explorgo

Explorgo helpt MKB organisaties in Nederland bij het bouwen en implementeren van een compleet werving en selectie systeem die zorgt voor een consistente stroom aan sollicitaten terwijl we de wervingskosten gigantisch verlagen. Ben je benieuwd naar onze oplossing laten we dan een kop koffie drinken!

Bekijk gelijk even deze artikelen